Seamaster feirer 70-år med lansering av en ny utgave av den legendariske 300M.
Det er ingen hemlighet at Omega har prøvd å oppnå Rolex sin suksess i flere tiår. Tidligere Omega direktør Jean-Claude Biver sa at hver gang han tittet mot Rolex så ble han blendet. Men Omega har aldri gitt opp kampen. Og takket være den nye 2018 Seamaster 300M så har de kommet veldig nærme.
Omega var tidligere det store navnet som har vunnet mange priser på sin kvalitet og nøyaktige klokker. Rolex var i mange år en lillebror. Men hva hendte med Omega? Starten på nedgangen for omega begynte da de lanserte sine elektriske klokker på slutten av 70-tallet. Elektriske klokker var fortsatt i startfasen, og Omega lanserte en del nye elektriske modeller som ikke var helt pålitelige. Lite viste de at Japanerne hadde knekt quartz-koden og ville strupe markedet med klokker som var mer holdbare, nøyaktig og 90% billigere. Den store quartz-krisen var et faktum, og Omega lå nede med en brukket rygg.
Det er kanskje ikke noen allmenn viten på hvor nærme Omega var på å forsvinne helt på 90-tallet. Men en produktplassering i en film av en Omega Seamaster-300M, gjorde at Omega ble reddet i tolvte time. Filmen er James Bonds GoldenEye fra 1995, med Pierce Brosman i hovedrollen. Etter den suksessfulle plasseringen ble etterspørselen av 300M ganske stor. Men kvaliteten var ikke nærheten av Rolex. Omega brukte både quartz-og mekaniske urverk kjøpt av andre produsenter.
Denne gangen tar Omega frem de store kanonene mot Rolex Submariner, og det starter med det som er inne i det Metas-godkjente kaliberet 8800. Hva betyr «Metas-godkjent», lurer du sikkert på? Vel, la meg fortelle deg. Rolex sertifiserer sine egne bevegelser som kronometre. Nå gjør også Omega det. Jeg vet ikke om det er en god ting eller ikke. Jeg antar at det er mer sannsynlig at det viser en forpliktelse til presisjon enn en mulighet til å jukse systemet.
Den nye utgaven av Seamaster 300M har blitt 2 mm tykkere. Den er nå 13,5 mm tykk. Men den har vokst omtrent i samsvar med klokkens diameter også. Den nyeste versjonen er nå 42 mm, opp fra 41 mm. Vekten og størrelsen merkes på håndleddet. For de som har erfaring med tidligere versjoner av Seamaster 300M Dykkerklokker, vil den økte kassen være umiddelbart merkbar. Men samtidig gir det klokken en slags robusthet. Det er en merkelig følelse av selvtillit som kommer av å ha klokken på håndleddet. Aldri tidligere ville jeg ha beskrevet Seamaster Diver 300M som «kraftig,» men nå kan være tiden.
Heliumsventilen har også fått en oppdatering siden forrige versjon. Heliumsventilen må nå betjenes manuelt, noe som betyr at brukeren må skru den opp for at den skal aktiveres, i motsetning til den mer populære designen av en heliumsventil som fungerer automatisk. Hvis heliumsventilen ikke er skrudd opp, er klokken fortsatt vanntett til 50 meter. Det er imidlertid viktig å merke seg at heliumsventilen ikke har noe å gjøre med vanntetthet. Den er ment å brukes bare i dekompresjonskammer under metningsdykking der kommersielle dykkere tilbringer lange perioder. Uten ventilen er det en risiko for at glasset spretter ut på grunn av positivt indre trykk. Ventilen er ment å avlaste dette trykket. Kort sagt er heliumsventilen bare nyttig for yrkesdykkere, og derfor beklages den ofte som en ekstra funksjon som er helt overflødig for alle hvis arbeidet til brukeren av klokka ikke inkluderer tid i et dekompresjonskammer.
Den tidligere glossy og klassiske skiven på Seamaster 300M, som var sett fra 2012 til 2017, er nå historie, og den ble erstattet med en ny type keramisk skive, som har en lasergravert bølget mønster som gir mer tekstur og dybde til designet. Dette bølgemønsteret var vanligvis sett på Seamasters fra 1993 til 2011. Datovinduet har blitt flyttet fra klokken 3 til klokken 9, og som et resultat har timesmarkøren klokken 6 blitt forkortet, og timesmarkøren klokken 3 er nå like lang som timesmarkøren klokken 9, noe som gjør designet på skiven perfekt symmetrisk. En annen praktisk endring på datovinduet er at tallene nå er i en lys hvit farge, og dermed mer lesbare enn den kromfargede finishen på den eldre modellen. Lumen på skive og visere har en to-delt fargekombinasjon. Blå lumen er tilsatt på timeindeksene og timeviseren, og grønn lumen for minuttviseren og bezelen. Dette er for praktiske årsaker under et dykk at mann skal kunne se forskjell på time og minuttvisere i mørket.
Men tilbake til kaliber 8800. Dette er en nyhet fra Omega, og den er fullpakket med funksjoner. Du har den frie balansen og balansespringen i silikon for beskyttelse mot magnetisme, en gangreserve på 55 timer, en uvanlig hastighet på 25 200 BPH (beats per hour). Det er syv beats per sekund i stedet for de vanlige åtte. 3.5HZ. Selvfølgelig har den George Daniels selvutviklede smørefrie co-aksiale ganghjulet, og ganske hyggelig, en safirkrystall i baklokket for å beundre det hele fra.
Omegas nye kaliber 8800, dekorert med Geneva striper i arabesque stil.
Omegas Co-Axial balanse og ganghjul lagd av silikon.
Omega Seamaster 300M. Kasse 42 mm x 13,5 mm i rustfritt stål. Vanntett ned til 300 meter. Sort skive med påførte visere dekket med med blå og grønn Super-LumiNova. Urverk, Omega Co-Axial caliber 8800, 55-timers gangreserve; co-axial escapement, METAS-sertifisert Master Chronometer kaliber.
For mere informasjon, Omega Watches
I den digitale tidsalderen der smarttelefoner og digitale enheter er overalt, kan det virke unødvendig å bruke en mekanisk klokke på armen. Likevel fortsetter klokker å være relevante av flere grunner.